T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişimi Bölümü

Çocuk Gelişimi Bölümü

                                                                           19-05-2019

 

 

 

 

 

 

 

Geleceğimiz olan çocuklara eğitim verecek ve onları yetiştirecek öğrencilerimizde özeldir.

 

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALAN TANITIMI  

 

Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Alanı; Okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları yapma, çocukla etkili iletişim kurma, özel eğitimde öz bakım, özel eğitim programı hazırlama, yetersizlik türleri ve eğitimi ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. 

 

PROGRAM HEDEFLERİ

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi sektörü, çalışan kadın sayısının artması, okul öncesi ve özel eğitimin öneminin fark edilmesi, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitime dâhil edilmesi çalışmalarının sürdürülmesi, bu alanda kaliteli ara eleman ihtiyacını artırmıştır. Bu nedenlerle program çocuk gelişimi ve eğitimi alanında; problem çözme becerisine sahip, sabırlı, yeniliklere açık, iletişim kurabilen, sektörün ihtiyacına cevap verebilecek kalifiye, ara eleman standardına uygun bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

 

 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda;

 1. Erken Çocukluk Eğitimi

 2. Özel Eğitim dalları yer almaktadır.

 Bu doğrultuda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programda öğrenciye 10. sınıfta; mesleki gelişim, çocuk gelişimi, anne ve çocuk sağlığı, çocuk ruh sağlığı, erken çocukluk ve özel eğitim kurumları, dramatik etkinlikleri derslerinin yanı sıra; 

 

11. sınıfta Erken Çocukluk Eğitimi dalında; erken çocuklukta program, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyun ve oyuncak,  Özel Eğitim dalında; özel eğitimde program, yetersizlik türleri ve eğitimi, oyun ve oyuncak ile 12. Sınıfta özel eğitimde öz bakım, çocukla iletişim dersleri  ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

PROGRAMDA AMAÇLANAN ÖĞRENME KAZANIMLARI

 Bu  programdan mezun olan öğrenciler;

 

 • Mesleki gelişimine yararlı olabilecek; iyi ilişkiler kurabilme, öğrenmeyi öğrenme, bilgiye ulaşma, girişimcilik, iş fikirleri üretme ve işe uyum sağlamak amacıyla kendini geliştirir.

 

• 0-72 ay çocuklarının fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal-duygusal, cinsel ve ahlak gelişimi özellikleri hakkında edindikleri bilgiler doğrultusunda etkinlikler hazırlar.

 

• Doğum öncesi-doğum-doğum sonrası gelişim dönemleri, lohusalık ve emziklilik dönemi özellikleri, sık görülen şikâyetler ve bulaşıcı hastalıkları açıklar.

 

• Ruh sağlığı temel konuları, çocuğun duygusal gelişim, alışkanlık, eğitim problemleri, çocukları tanıma/değerlendirme ve çocuk hakları ile ilgili kuram, ilke ve uygulamaları açıklar.

 

• Çocuk ihmal ve istismarını açıklar.

 

• Erken çocukluk ve özel eğitim kurumlarının yapı ve fonksiyonlarını açıklar.

 

• Erken çocukluk grubunun özelliklerine uygun dramatik etkinlik örnekleri, plan, araç gereç ortam çalışmaları hazırlar/uygular

 

PROGRAMIN SÜRESİ VE GİRİŞ KOŞULU

 

Meslek lisesine giriş koşulu, 9. sınıftan sonra alan tercih formunda alanı tercih etmek ve belirlenen kontenjan içerisine girme hakkı kazanabilmektir. Alan programının toplam eğitim süresi  9.sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

 

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANININ OKULUMUZDAKİ TARİHÇESİ

 

Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Alanı; Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde 2009–2010 eğitim öğretim yılında açılmıştır. Alanımızda 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren halen eğitim –öğretime devam edilmektedir.

 

Okulumuzda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanına ait “ Özel Eğitim Dalı” ve “Erken Çocukluk Eğitimi Dallarında eğitim verilmektedir. Alanımızda 4 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi öğretmeni ve  2 adet Çocuk Gelişimi ve Eğitimi atölyesiyle eğitim öğretime devam etmekteyiz.

 

10. sınıfta alan seçimi yapan öğrencilerimiz ile yoğun şekilde teorik derslerimiz tamamlanmakta ardından 11. Sınıfa geçerken dal tercihlerini yapmaları sağlanmaktadır. Alan ve Dal tanıtımları için aktif şekilde çalışmalarımız sürmektedir. 10. Sınıfta alan derslerindeki teorik eğitim tamamlandıktan sonra 11. Sınıflarda uygulamalı derslerimiz teorik bilgilerin pekiştirilmesi ve alanda yeterlilik kazanılabilmesi için tam donanımlı atölyelerimizde sürdürülmektedir.  Öğrencilerimiz 12. Sınıfa geçtiklerinde “ İşletmelerde Meslek Eğitimi” kapsamında Okul Öncesi eğitim kurumları ile anasınıflarında haftada 24 saatlik uygulama yapmaktadırlar.

 

BELGELENDİRME

 

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

 

4  YILLIK EĞİTİM VEREN FAKÜLTELER

     ·         Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Öğretmenliği

 ·         Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği

 ·         İşitme Engelliler Öğretmenliği

 ·         Zihinsel Engelliler Öğretmenliği

 ·         Görme Engelliler Öğretmenliği

 ·        Üstün Zekalılar Ve Özel Yetenekliler Öğretmenliği

 ·         Özel Eğitim  Öğretmenliği

 ·         Sosyal Hizmet Uzmanlığı

  Ayrıca;

 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ön Lisans Programlarına başvurabilir, gereken koşullara sahip oldukları taktirde yerleştirilebilirler. 

 İŞ BULMA İMKANLARI

 ·         Kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerin , özel yuva ve anaokullarının, gündüz bakım evlerinin artmasıyla birlikte çalışma alanı gelişen bir meslektir.

 ·         Çocuk Esirgeme Kurumlarında bakıcı anne olarak çalışabilirler.

 ·         Ayrıca, Kreş, Yuva, Anaokulu, Ana sınıfı ve Çocuk Kulüplerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapılabilmektedir.

 ·         Kaldı ki, Özel kreşlerde çalışan çocuk bakıcılarının Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünü bitirmiş olma şartı aranmaktadır.

 ·         Özel rehabilitasyon merkezlerinde  öğretmen yardımcısı olarak görev yapılabilmektedir.

19-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-201919-05-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.01.2013 - Güncelleme: 19.05.2019 00:19 - Görüntülenme: 6476
  Beğen | 12  kişi beğendi