HASTA YAŞLI BAKIM HİZMETLERİ

HASTA-YAŞLI  HİZMETLERİ ALANI

ALAN HAKKINDA

İnsan vücudunun anatomisi, sağlık hizmetlerinde iletişim, etik ilke ve sorumlulukları doğrultusunda çalışma, hasta ve yaşlının kişisel bakımını yapma, tıbbi bakımını destekleme, hasta ve yaşlının beslenmesini sağlama, enfeksiyon hastalıklarına karşı önlem alma, hasta/ yaralıya ilk yardım uygulama, tıbbi terminoloji, rehabilitasyon, sağlıklı ve aktif yaşlanma ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Çoğunlukla gelişmiş ülkelerde daha görünür olan yaşlanma olgusu, artık gelişmiş ülkeler kadar gelişmekte olan ülkeler açısından da önemle değerlendirilmesi gereken bir konudur. Yaşlı, hasta ve engelli için şu andaki uygun bakım kurum bakımıdır ve ülkemizde yetersiz olmakla birlikte oldukça pahalı bir bakımdır.

Okul olarak bu alanı açmadaki amacımız ülkemizdeki bu eksikliği gidermek ve kalifiye eleman yetiştirmeye çalışmaktır. Okulda yeni açılan bir bölüm olmasına rağmen Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanına ilgi oldukça yoğundur. 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında bölümümüz yaşlı bakım dalında eğitim vermeye başlamıstır.Okulumuzda 10., 11. ve  12. Sınıflarda Yaşlı Bakım dalında şubelerimiz bulunmaktadır.Okulumuzda 3 tane alan öğretmeni görev yapmaktadır. Aynı zamanda 2 adet uygulama sınıfı bulunmaktadır. 10. ve 11. sınıflardaki öğrencilerimiz bazı derslerini bu sınıflarda görmektedir. Son sınıfta ise öğrencilerimiz 24 saatlik İşletmelerde Meslek Eğitimi dersini alanlarıyla ilgili kurumlarda tamamlamaktadır. Bu alanda okuyan toplam öğrenci sayımız şu an 89’ dur.

Mezun öğrencilerimizden 14 öğrenci Yaşlı Bakım,1 öğrenci Fizyoterapi,2 öğrenci Eczane Hizmetleri,2 öğrenci İşletme,3 öğrenci Türk Dili Edebiyatı bölümünde eğitim görmektedir.

Mezun olan öğrencilerimiz eğitimlerini  tamamladıktan sonra kamu ve özel sektöre ait Huzurevleri, bakımevleri ile yaşlı dinlenme evleri, hastaneler, polikliniklerde istihdam imkânları bulunmaktadır. Ayrıca, yaşlı, hasta ve engellilerin evlerde bakımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle evlerde bakım hizmetlerinde de çalışabilirler.

Kişisel bilgi ve beceriye bağlı olarak bu alandan mezun olan öğrencilerimizin işsiz kalma riski yoktur. Özellikle kurumlarda belgeli eleman çalıştırma zorunluluğu olduğu için bu eğitimli bakım elemanları kurumlar tarafından tercih edilmektedirler

ALANIN ALTINDA YERALAN DALLAR

1-Yaşlı Bakım

2-Hasta Bakım

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından mezun olanlar, “Yükseköğretim Kurumları Sınavında” (YKS) başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna ek puanları ile yerleşebileceklerdir.

Hasta ve Yaşlı Bakım Teknisyenleri, hastaların bulunduğu ve sağlık hizmeti veren işletmelerde iş bulabilirler. Ayrıca, sosyal hizmetler, huzurevleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri, evde bakım hizmetleri veren kamu- özel, kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

HASTA ve YAŞLI BAKIM HİZMETLERİ ALANI EK PUAN ALINAN ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Ameliyathane Hizmetleri

Diyaliz

Elektronörofizyoloji